Scones.nu

Recep och tips om scones

Historia

Scones historiaScones började bakas för flera hundra år sedan i Skottland. Namnet Scones sägs brödet ha fått efter en plats som heter Stone of Destiny, även kallat Scone. Stone of Destiny är det plats där man tidigare krönte de skotska kungarna.

Från början bestod scones av havre, istället för mjöl. Brödet bakades i grillpannor i ugn över öppen eld. I dag så bakar man scones med vetemjöl och gräddar dessa i ugnen.

Det var först under 1800 talet som scones fick ordentligt fäste i England. Det var när Hertiginnan Anna av Bedford kom på den briljanta iden att inför afternoon tea. Skälet till detta var att man åt lunch väldigt tidigt samtidigt som man inte åt middag förrän väldigt sent. Men med en paus för afternoon tea på eftermiddagarna, mellan 16-17, så fick man tillfälle att äta scones till teet. Till teet serverades det massor av scones med olika fyllningar. Bland annat tjock grädde eller marmelad, men även korv eller rökt lax som pålägg.

Denna sed att ta en paus för afternoon tea spred sig sedan över världen genom emigranter och sjöfarare. På så sätt kom även seden till Sverige, men för oss har den seden utvecklat sig till eftermiddagskaffe istället.

Under samma period så hittade även scones till Sverige. Ett enkelt men gott bröd som gick snabbt att laga. Det fick stort genomslag i Sverige och husmödrarna bakade både frukostbröd, matbröd och fikabröd vid ett och samma tillfälle.

Idag är det dock inte vanligt att man äter scones som bakverk, även om det finns en hel del läckra recept på fyllningar. Scones brukar serveras som frukostbröd eller som matbröd till maten. Scones är än idag et mycket populärt bröd, mycket tack vare enkelheten att baka det.